Zandmotor

Bij strandpaviljoen Klein Ockenburgh ligt voor de deur DE ZANDMOTOR.

Met de aanleg van de Zandmotor, een schiereiland voor de kust van Ter Heijde ,,onderzoeken we of de natuur het zand voor ons langs de kust kan verspreiden. Vanzelfsprekend experimenteert Nederland niet met de veiligheid van haar bewoners, de kustverdediging is op moment van aanleg van de Zandmotor op volledige sterkte.

Aanleg Tussen maart 2011 en november 2011 hebben Rijkswaterstaat en de provincie Zuid Holland het schiereiland in de vorm van een haak aangelegd. Het schiereiland steekt één kilometer ver in zee en is aan het strand twee kilometer breed. Sleephopperzuigers hebben het zand tien kilometer ver uit de kust vandaan gehaald. Twee onderwatersuppleties aan weerszijden van het schiereiland zijn ook onderdeel van de Zandmotor.

Bouwen met de natuur De Zandmotor is een mooi voorbeeld van bouwen met de natuur. Door in een keer een grote hoeveelheid zand te storten, voorkomen we herhaaldelijke verstoring van de kwetsbare zeebodem. De natuur legt het zand voor ons op de juiste plek. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, zijn de komende twintig jaar geen zandsuppleties nodig voor de Delflandse Kust.

Uniek in de wereld Een experiment zoals de Zandmotor is nog niet eerder uitgevoerd. Met dit pilotproject blijft Nederland de standaard zetten in watermanagement. Anno 2011 door juist mét het water te werken, in plaats van tégen het water. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, kan het concept ook op andere plekken in Nederland en de rest van de wereld navolging krijgen.

Voor groepen regelen wij hier rondleidingen door een deskundige. Desgewenst met koffie, borrel een lunch borrel of een diner.

Voor meer informatie over de zandmotor www.zandmotor.nl of kijk op Het Zuid-Hollands Landschap

Telefoon: 06-52665531 of 06-22 994 088 | E-mail:info@blowbeachhouse.nl

Copyright © 2018. All Rights Reserved.